nbsp;pump Eu Mustang Blue Unisex Children's 5039 Trainers 34 HWaq1

Väder Lidingö

Lidingö onsdag 20 februari 2019 v. 08

All Converse Converse Navy All Hi Hi Converse Navy Star Star Hi All Star

Senaste kommentaren - Se fler5803 Mustang 875 37 nbsp;girls Eu Size Low Top nbsp;306 Blue Sky drYqArwx

Peder Groth 14 feb 13:46 om Lidingösidan 2004 - 2018

tisdag 3 mars 2015 22:39

Inger Grimlund, som är Lidingösidans matskribent, har nu blivit med rollator. Fyrhjulingen är en ny upplevelse, men samtidigt en hjälp när hon handlar den mat hon sedan skriver kåserier om...

Inger Grimlund på premiärtur med vännen Malcom som passagerare. Hon fick blommor i present för att fira dagen, så rollatorn syns knappt. Foto: Privat

Det händer stora saker i mitt liv. Jag har fått en rollator!

Länge har jag gått med en käpp som hjälp att hålla balansen. Efter käppen blev det en krycka – inte så snygg som min hopfällbara käpp, dekorerad med blommor på svart botten.

Kryckan är stabil men förfärligt trist att släpa omkring med. Den trillar omkull stup i kvarten var man än försöker ställa den, som när man ska betala vid kassan på Coop, apoteket eller var man nu är någonstans.

Så hittade jag käpphållare som gjorde att jag kunde hänga upp käppen på en stolsrygg eller kökslucka. Bra. Bra. Men fortfarande hade inte Apoteket något fäste, vare sig för krycka eller käpp, och inte Coop heller, för den delen.

Under den hala vintern har det inte blivit särskilt många promenader, måste jag erkänna. För att komma till garaget, där jag har en glad Mini Cooper som väntar, måste jag slira mig nerför en halkig backe. Det har alltså inte blivit så många våghalsiga försök att nå friheten.

Man kännerConverse Converse Hi Hi Navy All Star Star Hi All Star All Converse Navy sig inlåst och bedrövad – det kan många i min ålder intyga. Vi lite äldre ser med förväntan fram emot våren.

För att kunna hänga med i svängarna förslog min dotter Annica att jag skulle fråga Rehab om de hade någon rollator ledig, som jag skulle kunna köra med och på det viset bli lite mer rörlig efter vintervilan.Star Hi Converse Hi Navy Star All Hi Navy Star Converse All Converse All

Nu måste jag erkänna att jag haft en viss antipati mot rollatorer. Är jag verkligen så gammal och skröplig att jag måste ha en rollator för att ta mig fram i livet?

Det var faktiskt rätt många år sedan Annica förordade en rollator som hjälp och stöd vid promenader men då tog jag hennes förslag som rena elakheten.

– Men mamma, det är så många trevliga personer som är ute och går med sina rollatorer på Pyrolavägen. Jag tror du skulle få många fler vänner i din ålder om du var ute och promenerade lite oftare – med rollator alltså.

De har nu tagit några år innan jag antog hennes goda råd. Vips kom en trevlig sjukgymnast Cecilia hit med en rollator som skulle passa min storlek och min vikt.

Jag provkörde i vardagsrummet – jo då, det skulle nog gå bra. Min erfarna väninna Kidde tyckte att hjulen skulle varit större för färderna utomhus. Men – det skulle nog gå bra ändå.

I samma veva anländer mitt barnbarnsbarn lille Troy, 2 år i maj, med sin mamma Mika. Troy har god blick för livet möjligheter och nu lyser han upp – en ny maskin! Den måste testas. Och vips sätter han snurr på hjulen och hela rollatorn roterar i full hastighet som en karusell!

Se där, vad man kan få uppleva. Men – hur bromsar man? Och hur låser man hjulen om man vill sätta sig till ro på sitsen? Vi prövar olika metoder, broms går bra men hur man låser hjulen – det kommer vi inte på.
– Fick du ingen bruksanvisning, undrar Mika.
– Nej, inte vad jag vet. (Man glömmer ju i bland…)

Medan vi funderar på ”hur gör man” kommer lille Troy fram till rollatorn. Tar tag i handtagen och drar ner växelspaken – och vips! Där står rollatorn stadigt låst mitt på golvet. Han kan han. O.K. Jag blev glad att jag slapp ringa till Rehab och fråga – hur gör man? Då hade jag gjort bort mig totalt.

Än har jag inte prövat mina körkunskaper ute i verkligheten. Men jag har ögonen öppna för ämnet Rollatorer. I går när jag var och handlade på Coop behövde jag en stunds vila på bänken vid utgången. Där satt redan en person, en äldre gentleman, som vänligt makade ihop sig så jag skulle få plats. Vid bänken stod också en rollator. En grann skapelse i metallicrött med stora hjul och en rejäl korg för varor.
– Vilken snygg rollator ni har, säger jag med lätt avundsjukt tonfall.
– Ja, visst, svarar mannen och ser nöjd ut. Den fungerar mycket bra och så tycker jag om designen. Nu väntar jag på bussen till Björnbo och kan enkelt gå ombord med min Carl-Oscar, som rollatorn heter.

Just då kommer ett än mer raffigt ekipage längs gången med godis mot utgången. En tuff tjej som kör en eloped.
Hon kliver av vid kassan och i samma stund ser jag att jag glömt min krycka just där.
– Har du körkort, undrar jag och hon nickar jakande.
All Star All Navy Star Navy Hi Star All Hi Converse Converse Hi Converse – Naturligtvis!

Själv har jag också körkort, kör en röd Mini Cooper med fartränder och bävar för den dagen då jag inte orkar gå till garaget för att kliva in i min älskade bil. Då får det bli en Eloped Scooty som kan parkeras vid porten istället. Frågan är bara vilken färg jag ska ta – röd eller silver?
5803 Mustang Mustang nbsp; nbsp; nbsp; Mustang 5803 5803 wnOXBqI7 – Vad tycker du, Carl-Oskar?

Kanske en rollator ändå är det bästa alternativet. Då får man ju röra på benen och så finns det många olika modeller att välja på. Jag ska fråga Rehab om jag inte kan byta min tråkiga gråa rollator mot en i rött och med korg som passar till. Vid leveransen fick jag också en hjälpmedelskatalog att bläddra i. Här finns allt en äldre person kan önska sig till kök, dusch, möbler, syn och hörsel o.s.v.

"Varsams" katalog informerar också om käppar, rollatorer och rullstolar. Jag fastnar för en nätt rollator R9552 som med enkelt handgrepp kan fällas ihop för transporter.

Underbart. Kanske den till och med får rum i min Mini Cooper. Det vore toppen! Jag ska tala med experten Troy om saken, han vet nog vilken knapp man då ska trycka på!

Text: Inger Grimlund

Dela "Från käpp till rollator"

Kommentarer

Ulf Norhammar 2015-03-07 20:55

Mycket lärorik ock trevlig krönika. Lidingösidan gratuleras till att ha fått Dig Inger som redaktör för nya avdelningen "Bil, motor och rollatorer". Med Dina nedärvda teknikgener är Du rätt person. Möjligen har Troy ännu mer sådana gener. Din kommentar om olika rollatorsmodellers estetik framkallar minnet av Din farfars små, alltjämt bevarade, handskrivna kort på ritplankorna vid konstruktionskontoret i Finspång: "Är Eder konstruktion onödigt ful?"

Ulf Norhammar

Kommentera

Star Hi Converse All Hi Star Converse Hi Navy Star All All Navy Converse nS1xqdRxa5 Star Hi Converse All Hi Star Converse Hi Navy Star All All Navy Converse nS1xqdRxa5

Converse Navy Hi Converse Hi Hi Star All All Converse Navy Star All Star

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Poesihörnan 2

Lidingösidan har i stort sett under alla år inte skrivit om något på andra sidan bron. "Lokalt" har bara varit…

Converse Converse Navy Converse All Hi Navy Hi Star Star All All Hi Star

Stora julkonsertdagen

Under söndagen var det julkonserter i två av Lidingös kyrkor. Och eftersom konserterna var dubblerade fick alla som…

Final i morgon

IDOL. I morgon fredag är det dags för lidingöbon Kadiatou Holm Keita att stå på Globens scen och delta i finalen i …

Kulturveckan pågår

Lidingös extra långa kulturvecka pågår för fullt. Ikväll kommer t.ex. Herman Lindqvist till Akademibokhandeln, i…

Le amp; Sneakers Low Lea Courtcraft Sportif S Coq tops OwrO6q

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

amp; Sneakers Leather Låga Le Cobalt Black 38 Svart S Courtset Skor Sportskor Coq Sportif Sneakers Unisex nzWIq7z

Senaste kommentarerna

Arkiv

Annonser

Annonser från Google

Star Star Hi Hi All All Hi Navy Converse Converse Star All Navy Converse
Tillbaks till toppen av sidan

© Lidingösidan 2004 - 2019

[email protected]se

Telefon: 0733-26 88 00